Меню

Найченко Володимир Михайлович

Найченко Володимир Михайлович Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор
Звання та нагороди: «Почесний професор Уманського державного аграрного університету»
Посада: професор
Контактний телефон: (04744)3-22-12
Email: tzppo@udau.edu.ua

 

 

Тема дослідження: Розробка сучасної технології зберігання і переробки плодів та овочів

Закінчив Уманський сільськогосподарський інститут (зараз Уманський національний університет садівництва) в 1959 р., аспірантуру при Українському науково-дослідному інституті садівництва в 1967 році.

     З 1959 р. - завідувач агрохімічної районної лабораторії, перший секретар райкому комсомолу, інспектор-організатор територіального управління, а з 1963 р. - науковий співробітник відділу технології зберігання і переробки плодів Донецької дослідної станції садівництва (м. Артемівськ). У 1970 р. за запрошенням перейшов на роботу до Уманського сільськогосподарського інституту, де за його безпосередньої участі відкрито кафедру технології зберігання і переробки плодів та овочів, на якій працював асистентом, старшим  викладачем, старшим науковим співробітником, доцентом, завідувачем кафедри і пізніше професором.

     З відкриттям кафедри вперше в країні (СРСР) розпочато підготовку агрономів-плодоовочівників зі спеціалізації «Технологія зберігання і переробки плодів та овочів». Зараз це окремий факультет.

     Кандидатську дисертацію за спеціальністю 536 – "Плодівництво" захистив у 1969 р., докторську  за спеціальностями 06.01.07 – "Плодівництво" і 05.18.04 – "Первинна обробка, зберігання зерна та іншої продукції рослинництва" – в 1989 р. Доцентом обраний у 1975 р., професором – у 1991 р.

     Обраний академіком двох академій: АН Вищої школи України (1995 р.), та Міжнародної академії холоду (м. Одеса, 1997 р.).

     За результатами розробок нових технологій зберігання плодів одержав 4 авторських свідоцтва, 5 патентів на винаходи і 8 раціоналізаторських пропозицій.

     Автор і співавтор 168 наукових і методичних праць, в тому числі підручника «Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства» (2-а видання), навчального посібника «Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства», «Технологія зберігання плодів та овочів» (навчальний посібник, співавтор Заморська І.Л.) та монографії «Длительное хранение плодов» (у співавторстві). Наукові статті друкувались у Франції, Італії, Польщі, Росії.

     Підготував 2 докторів і 6 кандидатів наук.

     Нагороджений: Грамотою Верховної Ради України; Почесною грамотою Міністерства аграрної політики; нагрудним знаком «Відмінник аграрної освіти і науки», Почесними грамотами Міністерства освіти України; Українського державного концерну садівництва, виноградарства та виноробної промисловості; Головного управління освіти та науки Черкаської облдержадміністрації та ін.

     Учасник ВДНГ в Москві і Києві. Нагороджений виставковим дипломом і медаллю. Відзначений знаком «Изобретатель СССР», а також медаллю «Ветеран труда».

     Присвоєно звання «Почесний професор Уманського державного аграрного університету».

Опубліковано понад 200 наукових праць в т.ч.:

Підручники:

1. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства ( Київ, «Школяр» , 2007 -502с.) 2-видання.

2. Технології консервування плодів та овочів (Розділ 3, с.121) Співавтори :Аністратенко О.І., Калайда К.В., Матенчук Л.Ю., Токар А.Ю., Харченко З.М.

Посібники:

1. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства ( Київ:ФАДА, ЛТД, 2001.-211 с.).

2.Технологія зберігання і переробки плодів та овочів ( Співавтор Заморська І.Л.), (Умань «Сочинський», 2010.-328 с.).

Монографія:

Длительное хранение плодов ( Соавторы : Игнатьев Б.Д., Демьянец Е.Ф., Рыбак Г.М., Канчина Н.В., Семенова Г.Г., Унтилова А.Е., Михайлова Е.В., Блашкина А.А., Сопалова Е.В.) (Киев «Урожай», 1982.- 160 с.)

         Авторські свідоцтва:

1.Способ хранения плодов сливы № 871363 (Соавторы: Скрыпнык В.В., Гайдай Г.С.,Осокина Н.М., Мельнык А.В.) (Москва, 1980).

2. Способ хранения ягод черной смородины № 927186 (Соавторы: Срыпнык В.В.,Осокина Н.М., Гайдай Г.С. Мельнык А.В.) (Москва 1982).

3.Способ определения срока сьема плодов с храненияв охлаждаемых помещениях. № 113385 (Соавторы: Скрыпнык В.В., Мельнык А.В,Гайдай Г.С. Осокина Н.М.) (Москва 1983).

4.Устройство для измерения коэфициента дыхания биологических  обьектов № 1132849 (Соавторы: Срыпнык В.В., Мельнык А.В.). (Москва -1983)

 Патенти на винаходи:

1. Спосіб підготовки плодів до зберігання № 12201. (Співавтор Яцух О.В.-2006).

2. Спосіб виробництва желе чорносмородинна з яблуками . № 12233, 2006.(Співавтори: Осокіна Н.М.,Герасимчук О.П.).

3. Спосіб зберігання плодів вишні.  №13941,2006.(Співавтор: Осокіна Н.М.).

4. Спосіб виробництва конфітюру чорносмородинового із вичавок  № 16143.-2006.(Співавтори:Осокіна Н.М., Герасимчук О.П.).

5. Спосіб зберігання швидкозаморожених плодів чорної смородини №20584.-2007.(Співавтор Осокіна Н.М.).

 

Є дев’ять посвідчень на раціоналізаторські пропозиції виданих УНУС, УНДІ садівництва .(м. Київ).

ДСТУ

1.Слива. Зберігання в регульованому газовому середовищі.-2003р.

2. Черешня. Зберігання в регульованому газовому середовищі-2013р.

3. Вишня. Зберігання в регульованому газовому середовищі-2013р.

4. Смородина чорна. Зберігання в регульованому газовому середовищі-2013р.

Наукові і навчально-методичні публікації

Профіль в GoogleАкадемія